2022 - Slávnosti remesiel a medu - Obec Sedliská - Oficiálna stránka obce

SEDLISKÁ
OFICIÁLNA STRÁNKA OBCE
Prejsť na obsah

2022 - Slávnosti remesiel a medu

Fotogaléria > 2022
30. ročník Slávnosti remesiel a medu pod hradom Čičva
V dňoch 4.-7.augusta 2022 obec Sedliská v spolupráci s HZOS Vranov n/T a PSK usporiadali už 30. jubilejný ročník „Slávnosti remesiel a medu pod hradom Čičva“. Na prírodnom amfiteátri CULTURE Park po dvoch rokoch obmedzení sme pripravili bohatý kultúrny programom s veľkým množstvom sprievodných akcií. Začali sme „Sochárskym sympóziom“, kde za pomoci tradičných remeselníkov sme pripravovali vstupnú bránu do amfiteátra. Hlavným sochárom bol p.Mušinský zo Stropkova, ktorý na základe spoločných stretnutí pripravil a zrealizoval navrhované motívy do dreva. Celá vstupná brána charakterizuje tradičné remeslá a včelárstvo.
Vo štvrtok 4.8.2022 sme otvorili „Slávnosti remesiel a medu“ letným kinom pre deti, mládež i všetkých prítomných peknou rozprávkou i romantickým filmom.
5.8.2022 sme privítali pod hradom Čičva dve hudobné kapely rôznych štýlov. Skupina SámSebou nám urobila náladu svojimi veselými a romantickými hitmi a folková skupina Hrdza zase nás vytancovala a zabavila rôznymi úpravami folklórnych piesni v rockovo - folkovom štýle.
Sobota 6.8.2022 nám priniesla tradičnú cykloturistiku, strednej obtiažnosti pre rodiny s deťmi, „Kolesami po stopách Alžbety Báthory“. Trať viedla okolitými obcami pod hradom Čičva, ktorú sme začali v Podčičve, a postupne prechádzali našou obcou Sedliská, Majerovcami, Kladzanami, Tov.Poliankou, obcou Tovarné do Štefanoviec a Ond. Maťašoviec a spoločne sme dorazili na prírodný amfiteáter pod hrad. Dĺžka trate cca28km. Poďakovanie patrí všetkým starostom daných obcí, ktorí pre účastníkov mali nachystané slovo o histórií obce i malé občerstvenie.
Večer patril folklóru s úžasným temperamentom tancov a spevu FS Vranovčan. Patrí Vám veľké ďakujem, nielen tanečnej, speváckej , hudobnej zložke FS Vranovčan, ale i autorom celého programu p. Petrovi a Štefanovi Kocákovi za výbornú folklórnu prácu.
Nedeľa 7.8.2022 už bola v znamení tradičného remesla a včelárstva. Približne 40 remeselníkov nám ponúkli prehľad o zručnosti a šikovnosti, o ich kreativite a trpezlivosti. Celým popoludním nás sprevádzala slovom p.riaditeľka HZOS Martina Jurčová, ktorá predstavovala jednotlivých umelcov na pódiu amfiteátra. Ďakujem HZOS za skvelú spoluprácu a dobré nápady.
Prezentáciu včelárstva viedol miestny včelár p.Tomčák s rodinou, ktorí zároveň aj vyhlásili výsledky súťaže o najlepší med a medovinu z regiónu pod hradom Čičva. Víťazom gratulujeme a rod.Tomčákovej ďakujeme.
O 17.00 hod. prišla chvíľa na slávnostné otvorenie a predstavenie vstupnej brány do areálu amfiteátra, ktorú v programe „Dožinky na valale“ predstavila miestna FSk Verbina a FS Šarišan. Toto netradičné spojenie prinieslo medzi remeselníkov a návštevníkov pohľad na tradičné ukončenie žatevným prác a poďakovanie gazdovi za prácu na poli.
Poďakovanie patrí poslancom PSK za finančnú i osobnú podporu podujatia: honor.konzulovi p.S.Obickému, p.J.Raganovi, p.P.Kocákovi, p.J.Baranovi, p.J.Makaturovi .
Poďakovanie patrí organizačnému teamu: Šedliščankí kuchári za výborný guláš, DHZ Sedliská a MO SČK za štvordňovú starostlivosť  o návštevníkov, KZ Sedliská a FSk Verbina za pomoc pri tvorbe programu „dožinky“, pracovníkom OcÚ Sedliská a poslancom OZ za organizačnú prípravu, pochopenie a trpezlivosť J.
Už teraz sa tešíme na ďalší ročník už tradičných „Slávnosti remesiel a medu pod hradom Čičva“. Verím, že každý z Vás si našiel svoje.
Mgr.Matej Sabol
starosta obce Sedliská
Návrat na obsah