2022 - Stavanie mája - Obec Sedliská - Oficiálna stránka obce

SEDLISKÁ
OFICIÁLNA STRÁNKA OBCE
Prejsť na obsah

2022 - Stavanie mája

Fotogaléria > 2022
Stavanie mája
Mesiac máj sa vo všeobecnosti považuje za obdobie lásky a zrodu nového života. Májová zeleň bola symbolom sily a dobrého rastu. Najvýznamnejšie postavenie medzi rastlinami mal vo zvykoch tohto obdobia strom, ktorý sa v tejto súvislosti označuje ako máj.
Máj stavia obyčajne mládenec dievčaťu, o ktoré sa uchádza, a ich stavanie je rozšírené na celom území Slovenska.
Ako máj slúžili najmä vysoké rovné stromy (najčastejšie jedle alebo smreky) zbavené kôry. Ich vrcholce sa zdobili pestrofarebnými stuhami.
Zvyk stavania májov sa v zmenenej podobe udržal dodnes, stavia sa však zväčša jeden ovenčený strom uprostred dediny alebo hlavného námestia.
Vztýčený ostáva spravidla počas celého mája, aby ho následne slávnostne odstránili pri oslavách váľania mája.
V piatok 29.apríla 2022 sme spoločne s deťmi zo ZŠ s MŠ v Sedliskách, folklórnou spev. skupinou Verbina, DHZ Sedliská a pracovníkmi obecného úradu pripravili tradičné stavanie mája v parku pred obecným úradom. Deti mali možnosť ozdobiť náš obecný máj. Zdobenie a stavanie mája bolo sprevádzané kultúrnym programom, v ktorom vystúpili žiaci zo ZŠ s MŠ v Sedliskách, folklórna spevácka skupina Verbina a pomoc pri stavaní mája nám poskytli naši dobrovoľní hasiči z DHZ Sedliská.

Moje osobné poďakovanie patrí všetkým, ktorí prispeli k nádhernému kultúrnemu popoludniu pri stavaní mája.
Mgr.Matej Sabol
starosta obce Sedliská
Návrat na obsah