Príspevky 2012 - Obec Sedliská - Oficiálna stránka obce

SEDLISKÁ
OFICIÁLNA STRÁNKA OBCE
Prejsť na obsah

Príspevky 2012


3.2.2013 - Fašiangové stretnutie seniorov - sa uskutočnilo o 16.00 hod. v priestoroch kultúrneho domu v Sedliskách. Príjemné posedenie spestrila tombola a spevácka skupina Šedliščanské chlopi. (foto)


20.1.2013 - Dobrodružstvo pri obžinkoch - Divadelný ochotnícky krúžok pri OÚ v Nižnom Hrušove pod vedením Jozefa Tomašíka ponúkol nám divadelné predstavenie, ktoré sa uskutočnilo dna 20. januára  2013 o 15.00 hod. v kultúrnom dome v Sedliskách. Vstupné bolo dobrovoľné, použité na humanitné účely.
(fotogaléria)

26.12.2012 -  Vandalizmus - Aj takí sú medzi nami, čo nemajú žiadné zábrany a z roztopaše ničia spoločný majetok. Tentokrát si to odnieslo dopravné zrkadlo pri futbalovom ihrisku v cene 170 Eur. Stalo sa to v noci z 26.12 na 27.12.2012. Pýtame sa prečo?!


Koledníci na obecnom úrade - Stalo sa už tradíciou, že žiaci IV. ročníka ZŠ v Sedliskách prichádzajú na obecný úrad so zmesou kolied. Aj tohto roku prišli žiaci pod vedením p. učiteľky Evy Smolákovej.


Družba s poľskou obcou - pracovné stretnutie s Gminou Zamošč, ktoré sa uskutoční 30 .11. 2012 o 11.30hod. ( piatok) v kultúrnom dome v Sedliskách, kde predmetom bude podpis zmluvy o spolupráci.  (foto)


Škola v novom šate - Na základe rozpočtového opatrenia MŠ VV a Š SR, sme na základe žiadosti obdržali finančné prostriedky vo výške 48 788 Eur na riešenie havaríjnej situácie pre rekonštrukciu strechy a fasády našej školy. Práce realizovala firma Ferstav Humenné a prebehli v 09 - 10/2012.  
Ďakujeme pán minister za dotáciu.

18.11.2012 - Zámutovská struna - SUPER ÚSPECH Šedliščanských chlopoch - Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou, Oblastné pracovisko Matice slovenskej vo Vranove nad Topľou a obec Zámutov organizovali dňa 18. novembra 2012 krajskú postupovú súťaž a prehliadku ľudových hudieb, spevákov a inštrumentalistov pod názvom Zámutovská struna. V kategóriách speváckych skupín sa nám predstavilo 17 skupín, v kategórii sólo-duo sa nám predstavilo 10 súťažných čísel, v kategórii ľudové hudby sa nám predstavilo 7 ľudových hudieb a dvaja inštrumentalisti. Diváci mali možnosť vidieť tých najlepších z prešovského kraja. Sedliščanskí chlopi sa umiestnili v zlatom pásme.


  • Máme nové osvetlenie - V súlade s Programom úsporných opatrení obce bol zrealizovaný ďalší projekt s podporou EÚ. V rámci operačného programu Konkurencie schopnosť a hospodársky rast boli nainštalované 140 ks. svietidiel technológie LED, nový rozvádzací a riadiací systém pre verejné osvetlenie. Projekt bol podporený sumou 158 220,72 Eur.  (viac...)


14. október 2012 - Mesiac úcty k starším - v KD v Sedliskách sa uskutočnilo podujatie venované naším starkým a starkám. V programe vystúpili deti z ZŠ s MŠ Sedliská, ženská spevácka skupina Ružičky z Vranova nad Topľou a mužská spevácka skupina Sedliščanské chlopi zo Sedlísk. Starosta obce Ing. Jozef Dobrocký a Ján Rusin predseda JD v Sedliskách blahoželali manželom Tomašovým k ich 65 výročiu spoločného života.  (foto)

6.október 2012 - Výstup na 101 slovenských hradov (pozvánka) - viac...

Športové dni z Poľska, Maďarska a Moravy 26 -28.09.2012 - Šesťdesiat detí zo Sedlísk, poľskej gminy Zámosc, Repašskej Huty z Maďarska a moravského Pohledca sa stretlo v našej obci na Športových dňoch, ktoré sa konali v rámci projektu pod názvom Spoločné leto pod hradom Čičva. Tento projekt podporil Visegradský fond. (viac...)

14.-16.9.2012 - Odpustová slávnosť v Podčičve. Počas troch dní veriaci z Počičvy, Sedlísk a širokého okolia, slávili prvý kalvársky odpust Povýšenia sv. kríža.Slávnostnú sv. omšu celebroval ThLic. Štefan Albičuk dekan vranovského dekanátu. Odpustová slávnosť bola obohatená živou krížovou cestou v podaní mládežníkov z Dlhého Klčova.Sv. omše počas troch dní celebrovali PaedDr. JCLic. Vincent Burda, Mgr. Jaroslav Klič a Mgr. Peter Calko. (pozvánka) (foto)

3.september - Začiatok školského roku 2012/2013 - Dňa 03.09.2012 sa začal nový školský rok 2012/2013. V základnej škole s materskou školou Sedliská zasadlo za školské lavice 64 žiakov z toho 17 prváčikov, 16 druhákov, 16 tretiakov a 15 štvrtákov. Riaditeľ školy Mgr. Štefan Straka a starosta obce Ing. Jozef Dobrocký slávnostne privítali všetkých žiakov a hlavne žiakov 1. ročníka. (foto)

Posviacka krížovej cesty - V sobotu dňa 25.08.2012 sme si pripomenuli  desiate výročie konsekrácie kostolíka Povýšenia sv. Kríža v Podčičve. Súčasne bola požehnaná novo vybudovaná krížová cesta. Hlavným celebrantom bol košický arcibiskup-metropolita Bernard Bober. (viac...)

12.8.2012 - Slávnosti remesiel - Obec Sedliská, HzOS Vranov n/T a Vlastivedné múzeum Hanušovce zorganizovali pod hradom Čičva v areáli prírodného amfiteátra "Slávnosti remesiel". (pozvánka) (foto)

22.07.2012 - Sedliščanská pätnástka - popoludní sa na 15-kilometrovú trať zo Sedlísk do Vyšného Kazimíra a späť vydalo 55 účastníkov Sedliščanskej 15. Pre bežcov za ideálneho počasia zdolal nástrahy trate najrýchlejšie  v kategórii nad 50 rokov  Vranovčan Mikuláš Vrábel. Celkovým víťazom sa stal Tibor Sahajda, ktorý vyhral aj prémiu vo Vyšnom Kazimíri. (foto)

Družba FK Sedliská - TJ Pohledec 06. - 9. 7. 2012 - V sobotu sa konalo finále mládežníckych súťaží Oblastného futbalového zväzu vo Vranove a keďže dorastenci Sedlísk vo finále proti Čiernemu nad Topľou nechýbali moravskí priatelia naším vytvorili úžasnú atmosféru. V nedeľu pokračovali oslavy na štadióne v Sedliskách. Popoludnie odštartovali hymny obidvoch krajín a po kultúrnom programe sa predstavili A-mužstvá Sedlísk a Pohledca, po ktorých vybehli na trávnik aj „starí páni“. (viac...)

5.7.2012 - Cyrilometodské slávnosti pod hradom Čičva - Na historickej pôde čičvianského podhradia v obci Sedliská sa 5. júla uskutočnil druhý ročník podujatia ISKONI BĚ SLOVO ( NA POČIATKU BOLO SLOVO ). Po sv. omši celebrovanej J.Ex. Alojzom Tkáčom privítali hostí v areáli amfiteátra starosta obce Ing. Jozef Dobrocký a riaditeľka vlastivedného múzea Mária Kotorová - Jenčová. (viac) - foto

Naši dôchodcovia súťažili - Zmiešané družstvo JDS zo Sedlisk v zložení: J. Hajduk, J. Mudroň, L. Murin, J. Banik, A. Vargová, M. Baniková a M. Rusinová  dňa 16.06.2012 tj v sobotu bojovali a hájili farby obce na okresnej súťaži JDS v Sečovskej Polianke.  A. Vargová si vystrieľala 1. miesto. foto

17.6.2012 - Radosť preveliká sme v  V. lige. Naše futbalové A - mužstvo až v poslednom zápase rozhodlo, o postupe do V. ligy víťazstvom nad FK Merník 6 : 2. Góly: Hric a Šeba po 3. (viac...)

Starí páni v príprave - Starí páni zo Sedlísk odohrali v nedeľu 17.06.2012 prípravný zápas z rovesníkmi z Merníka. V úmornej horúčave odovzdali zo seba maximum zo svojho kumštu. Aj napriek prehre 5 : 3 zanechali dobrý dojem. Góly za mužstvo Sedlísk: Matej Sabol - 2,  Slavomír Murin - 1(z pokutového kopu). foto

3.6.2012 - ROZTOKY 2012 - V obci Banské sa konal už 21. ročník speváckej súťaže folklórnych skupín, sólistov a inštrumentalistov, na ktorej sa zúčastnila aj mužská spevácka skupina z našej obce "Sedliščanské chlopi" v zložení Matej Sabol, Ján Hoľko, Ján Čalfa, Jaroslav Paľovčík a Martin Babjačok, kde kvalitou svojho hlasu presvedčila prísnu porotu a vyspievali si prvé miesto. Zároveň si vybojovali aj postup na krajskú súťaž. (foto)
Gratulujeme chlopom.

13. máj 2012 - Deň matiek -  Mamy a staré mamy prišli na oslavu krásneho sviatku Dňa matiek, v nedeľu   13. mája 2012 o 15.00 hodine do kultúrneho domu v Sedliskách. V programe vystúpili detí ZŠ s MŠ Sedliská a  mužská spevácka skupina zo Sedlísk.  (foto)

Slovensko-maďarská spolupráca - v dňoch 11. - 13.5.2012 nás navštívili naši priatelia zo samosprávy z Répášskej Huty. Návšteva sa uskutočnila v rámci družobných vzťahov a bola naviac podporená projektom z Európskej únie. Ukončenie projektu sa potom uskutočnilo v obci Harsany v Maďarsku v dňoch 19. - 20.5.2012 a aj my sme boli pritom. (foto)

30.apríl 2012 - Stavanie mája - Dňa 30.04.2012 v obci Sedliská pred Obecným úradom tak ako v mnohých mestách a obciach na Slovensku stavali máj deti, mládenci a dievčatá obce. V krátkom kultúrnom programe vystúpili deti ZŠ Sedliská pod vedením Mgr. Kataríny Sabolovej a spevácka skupina zo Sedlísk. Všetkých srdečne prívítal a podujatie moderoval starosta obce Ing. Jozef Dobrocký. (foto)

11.marec  2012 - Hviezdoslavov Kubín - V našej základnej škole sme dňa 11. apríla 2012 uskutočnili školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Naši malí recitátori poézie a prózy podali dobré výkony, za ktoré im všetkým patrí poďakovanie, no predovšetkým  obrovská pochvala! (viac...)



(späť na aktuality)


Obec sa nachádza v údolí rieky Ondavy. Územie obce je obývané už od praveku, o čom svedčia najstaršie pamiatky z paleolitu (200 000 - 35 000 pred n. l.) získané pri archeologickom výskume. Na úpätí hradného vrchu sa získali stopy po osídlení z mladšej doby kamennej - gávkej kultúry. V druhom storočí pred naším letopočtom tu prichádzajú Kelti, o pobyte ktorých svedčia zlomky keramiky a vzácny šperk - bronzová spona. Prvá zmienka o obci Sedliská pochádza z roku 1323, kedy šľachtici z Rozhanoviec dali svojím podriadeným zemanom z Geče majetok Slovenskej Kajne susediaci s chotárom Sedlísk.

.

Návrat na obsah